HTML

Van-e élet az oráng_után?

Mosolyra derítenek a kutyák, macskák, papagájok és más 2, 4 vagy esetleg többlábúak? Netán a lábatlan jószágokban is el tudsz gyönyörködni? Akkor nézz körül ezeken az oldalakon, a Te örömödre (is) szemezgetek!

Friss topikok

Már az óvodások is jól ismerik a mondást, miszerint "utánozás majomszokás". Tény, hogy a majmok valóban utánoznak, de nem csak ők. A puhatestűektől, ízeltlábúaktól kezdve az emberig nagyon sok faj utánoz különböző formában. Több tudományág kutatói próbálják felderíteni az utánzás szerepét, hátterét.

utanzas01.jpg

Mimikri

leaftailedgecco2.jpgAz utánzás egyik formája a mimikri, melynek során az állat hasonulni igyekszik környezetéhez. Van egy polipfaj, mely a lepényhalhoz hasonul színében és mozgásában. Sáska hasonlít levélhez, ártalmatlan lepke egy mérgező lepkefajhoz, gekkó egy elszáradt levélhez és folytathatnánk a sort tovább. Könnyű belátni, hogy ezekben az esetekben a mimikri célja a rejtőzködés vagy az ellenség megtévesztése. Előfordulnak olyan esetek is, amikor a megtévesztés, utánzás célja a szaporodás. A nagyfülű naphal egyes hímjei például a nőstényekhez hasonulnak, hogy a másik hím által őrzött fészekbe bejutva megtermékenyíthessék az ikrák egy részét.

Hangutánzás

beszeloelefant.jpgA madarak több fajára jellemző a hangutánzás. A csókák, szajkók, seregélyek például előszeretettel utánozzák a  mobiltelefonok klasszikus csengőhangját.
A kardszárnyú delfineknél az egyes családokra jellemzőek a kiadott hangok. Megfigyelték, hogy olykor ezek a delfinek képesek más családok hangjait utánozni. Van amikor egészen megtévesztő a hasonlóság.
Az elefántok is képesek hangutánzásra. Egy dél-koreai állatkertben élő ázsiai elefánt felismerhető koreai szavakat "mond ki" ormányát szájába véve. Élete első néhány évét kizárólag emberi társaságban töltötte - valószínűleg az emberi fajhoz való tartozás érzését mutatja ez esetben a hangutánzás.

"Majmolás"

orangutan-cigizik.jpgAz emlős állatok egy része előszeretettel utánozza fajtársai vagy más fajba tartozó egyedek - többek közt az ember - viselkedését. Láthatunk kutyáknál, macskáknál, majmoknál is elismételt mozdulatokat, mozdulatsorokat.  Az utánzásnak a tanulás szempontjából van nagy jelentősége - ezt gyerekek esetében is megfigyelhetjük.Tudományos kutatások szerint amikor egy állat figyeli egy másik állat tevékenységét, az agy bizonyos területei hasonló aktivitást mutatnak, mintha saját maga végezné el a mozgást. Ez segíthet a cselekvés utánzásában.
Az állatok rossz szokásainkat is utánozhatják. Egy indonéz orangután szülei utánzásával szokott rá a dohányzásra. A látogatók által bedobált csikkeket a szájába veszi, sőt jelzi is, ha cigarettát kér.

Címkék: utánzás mimikri

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://orangutan.blog.hu/api/trackback/id/tr595173680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása