HTML

Van-e élet az oráng_után?

Mosolyra derítenek a kutyák, macskák, papagájok és más 2, 4 vagy esetleg többlábúak? Netán a lábatlan jószágokban is el tudsz gyönyörködni? Akkor nézz körül ezeken az oldalakon, a Te örömödre (is) szemezgetek!

Friss topikok

Elöljáróban leszögezhetjük: nem asztalnál (általában) és nem tányérból. Táplálkozásukat saját anatómiai sajátosságaik és a táplálék tulajdonságai együttesen határozzák meg. Vegyünk sorra most párat közülük! Az állatfajok kiválasztására egy immár jól ismert videó volt hatással.

Tehén

tehennyelv.jpgA tehénnek ugyebár nincs keze, így aztán valóban kénytelen lehajolni táplálékához, de a nagy népszerűségre szert tett videóban látottnál azért valamelyest kiszámítottabbak a mozdulatai. Felül nincsenek metszőfogai, viszont az ínye kemény, szaruszerű bőrrel borított. A fűcsomót nincs mivel leharapnia a tehénnek, ezért azt nyelvével körülöleli, alsó metszőfogaival ínyéhez szorítja, majd egy hirtelen fejrándítással letépi. Mivel kérődző állat, nem nagyon rágja meg legeléskor táplálékát, csak lenyeli. Ráér később rágódni rajta.

Aligátor

Baby+Alligator+gets+a+ride+on+his+mums+head.jpgAz aligátor nem túl válogatós. Szinte mindent megeszik, amit csattogó állkapcsával meg tud ragadni. Az apró aligátor többek közt rovarokat, csigákat, rákokat. A nagyobbak halakat és nagyobb testű állatokat is. A hús mellé olykor kövek, fadarabok is kerülnek, de ezek csak javítják a hüllő emésztését. Bár fogai igen nagyok és élesek, nem tépésre, rágásra valók. A halakat egészben nyeli le, a nagyobb állatokkal forgásba kezd, hogy kitéphessen belőlük darabokat. Ezek a kitépett darabok aztán szintén egészben kerülnek a gyomrába. Ha több aligátor van jelen, könnyebb a helyzete, mivel egyszerre húzzák, tépkedik a zsákmányt.

Gyík

gyik.jpgA gyíkok elsősorban pókokkal, rovarokkal táplálkoznak, ugyanakkor vannak növényevő gyíkok is. A hernyók elfogásához nem szükségeltetik különösebb gyorsaság, de egy tücsökhöz vagy sáskához bizony nem lehet komótosan hozzálátni. A lassú becserkészés, mozdulatlan figyelés után villámgyorsan csap le a gyík a zsákmányra. Sokan nem tudják, hogy a gyíkok nagy része nem "iszik", hanem a növények leveleiről nyalogatja a harmatot.

T-Rex

Dallas_Museum_of_Nature_and_Science_T_Rex_mural_version_2.jpgMai tudásunk szerint a T-Rex két lábon járó csúcsragadozóként élt. Kérdés, egy 13 méter hosszú állat igazán gyors mozgású lehetett-e. Egyes szakértők szerint "zsákmánya" gyakrabban volt elpusztult, mint élő állat. U alakú felső állcsontja arra utal, hogy áldozatából hatalmas darabokat téphetett ki egy-egy harapással. Fogai nyomát megtalálták más dinoszauruszokon - képes volt igen erős csontokat is átharapni. Közel 30 centiméteres fogakkal a csontok eltörése nem jelenthetett gondot a T-Rex számára.

Címkék: tehén gyík aligátor T-Rex esznek az állatok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://orangutan.blog.hu/api/trackback/id/tr405247184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása