HTML

Van-e élet az oráng_után?

Mosolyra derítenek a kutyák, macskák, papagájok és más 2, 4 vagy esetleg többlábúak? Netán a lábatlan jószágokban is el tudsz gyönyörködni? Akkor nézz körül ezeken az oldalakon, a Te örömödre (is) szemezgetek!

Friss topikok

Nem, a cím nem elírás, s azok a piciny földdarabok, amelyek a cikkben szerepelnek, nem bírnak feltámasztó erővel. A Kedvencek temetője című filmben visszatér a régi indián temetőben elhantolt cica, de a valóságban erre nincs esély. Kedvencünktől - legyen bármennyire is szeretett - egyszer végső búcsút kell vennünk. A kérdés az, miként...

Emléktáblák

Kisállattemető a kertben

Kutya sírkőA volt gazdikra nehezedő lelki teher mértéke különböző lehet. Ki könnyebben, ki nehezebben teszi túl magát kedvence elvesztésén. A rájuk nehezedő anyagi teher szintén széles skálán mozoghat. Akadnak, akik könnyű szívvel megszabadulnak (akár egy kukás zsák segítségével) immár kizárólag problémának érzett kutyájuktól, macskájuktól. Mások az elpusztult teknőst vagy egeret is elhamvasztatják, urnát készíttetnek számára.
Az elpusztult kedvencek kukába helyezése nem csak a jó ízlést, hanem a szabályokat is sérti. Tilos!
Nem tilos ugyanakkor az elpusztult kisállat saját kertünkben történő elhantolása. Akár anyagi, akár kegyeleti okokból döntünk e lehetőség mellett, a 71/2003. (VI. 27.) FVM rendelet 5. § (2) pontjában foglaltaknak eleget kell tennünk:

  • az elpusztult állat csak a saját telkünkön temethető el (közterületen tilos)
  • az elhullott állatok össztömege nem lehet 50 kg-nál nagyobb
  • a szomszéd telek határvonalától legalább 1,5 m távolságot kell tartani
  • a felszín alatti víz maximális szintjénél legalább 1,0 méterrel magasabban kell elhelyezni a tetemet

Az elföldelés lehetséges mélysége, s a biztonságos takarás szükségessége miatt tehát gondosan kell megválasztanunk a sír helyét.

Kisállattemetők

Az első kisállat temetőNincs mindenkinek lehetősége saját kertjében végső nyughelyet kínálni eltávozott kedvence számára. Sokan ennek ellenére nem elégszenek meg néhai kutyájuk, cicájuk, papagájuk vagy egyéb kisállatuk elhamvasztásával.
Valaha igen ritkának számított, de mára az ország több pontján létesült kisállattemető. Itt nem csak végső nyughelyet találhat kedvencünk, hanem méltó búcsút is vehetünk tőle. Kérhető kegyeleti szertartás, sírásás, koporsó, kopjafa és sírkeret, sírkő, síremlék készítés is. Utolsó ajándékként kegyeleti készítményeket helyezhetünk a koporsóra vagy a sírra: koszorút, koporsódíszt, sírcsokrot. Sok évre megválthatjuk a sírhelyet és sírgondozást is igényelhetünk.

Hamvasztás

Kisállat hamvasztásTermészetesen az elhunyt kisállat földi maradványait urnában is elhelyezhetjük. Ehhez előzetesen el kell őt hamvasztatni.
A állathamvasztó krematóriumok elegendően kis méretűek ahhoz, hogy mobilszolgáltatásként is igényelhető legyen a hamvasztás. Akár a saját területünkön, akár külterületen (feltűnés nélkül) elvégezhető ez az 1-4 órát igénybe vevő művelet.
Mivel a hamvasztás füst-, zaj- és szagmentes, a kegyeleti szertartás után is jelen lehetünk kisállatunk végső utazásánál. Hamvai elhelyezésére kérhetünk urnát, de később is rendelhetünk számára megfelelőt. Az urnát hazavihetjük, s kedvünk szerint polcra állíthatjuk vagy eltemethetjük.

Emlékét megőrizzük

fa-urna-kicsi.jpgHa valamit vagy valakit nagyon szeretettünk, de elveszítettük, igyekszünk emléket állítani létezésének. Nem csak Őt tiszteljük meg ezzel - gyászunkat is enyhíti, ha ránézhetünk, netán kézbe foghatjuk ezt az emléktárgyat.

Plakettek, emléktáblák - Anyagukat attól függően kell megválasztanunk, hogy bel- vagy kültérre szánjuk őket. Az egyedi, igényes lézergravírozott fa plakettek leginkább égerből vagy juharból készülnek. Egy polcon vagy akár az asztalunkon is elhelyezhetjük őket, de kertbe vagy temetőbe nem valók. Ha sírra szeretnénk emléket állítani, válasszunk inkább gránitból készült mini síremléket vagy gránit plakettet, emlékkövet. Hasonlóan jó választás lehet egy "duplex" emléktábla is, melyet gránitból és márványból faragnak ki, ragasztanak össze.

Urnák - Az urna kiválasztásánál ugyancsak az az egyik fő szempont, hogy kül- vagy beltérre szánjuk-e.
A kültéri fagyálló műkő-gránit urnák időtállóak, míg a beltéri fa urnák dekoratívabbak, könnyebbek, s nagyobb a méretválasztékuk is.
Ha a kültéri urnát lézergravírozott gránit fedlappal zárják le, kedvencünk fotóját megőrizhetjük az utókor számára. Az égerfa urna gránit előlap betétje ugyanezt a célt szolgálja. Akár cicánk, kutyánk képe, akár egy közös fotó belegravírozható.

 

Címkék: kutya kisállat cica macska urna sírkő emléktábla

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://orangutan.blog.hu/api/trackback/id/tr698237076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása