HTML

Van-e élet az oráng_után?

Mosolyra derítenek a kutyák, macskák, papagájok és más 2, 4 vagy esetleg többlábúak? Netán a lábatlan jószágokban is el tudsz gyönyörködni? Akkor nézz körül ezeken az oldalakon, a Te örömödre (is) szemezgetek!

Friss topikok

Sokan úgy gondolják, a dinoszauruszok voltak a világ valaha élt legnagyobb állatai. Tény, hogy igencsak félelmetes érzés lenne, ha elsétálna mellettünk ez a ház méretű növényevő. A legnagyobbak ugyanakkor mégsem ők, hanem azok, akik nem sétálhatnak el mellettünk - a kék bálnák.

Az állatok mérete

Kék bálna (Óriás bálna) - Az óceánok legnagyobb állata

Kék bálnaA bálnavadászatnak köszönhetően ma már csak néhány - egyenként nagyjából 2.000 főre becsült - csoportja él ennek a hatalmas emlősnek. Veszélyeztetett, ezért védett faj. A kék bálna testhossza meghaladhatja a 30 métert, súlya pedig akár a 180 tonnát is. A sziláscetek közé tartozik, vagyis olyan vízi emlős, amely lebegő apró lényeket - főleg krilleket - szűr ki a vízből és ezekkel tölti meg óriás gyomrát. Szűrőberendezése több mint 300 szilából áll. Ezek méternyi hosszúak és megközelítőleg fél méter szélesek. Hatalmas méreteivel ellentétben a kék bálna torka igen szűk, ezért nem képes labdánál nagyobb állatok lenyelésére.

Afrikai elefánt - A szárazföld csúcstartója

Afrikai elefántA mintegy 3 méter marmagasságú afrikai elefánt a Szaharától délre, leginkább nemzeti parkokban él. Hossza akár 8 méter, súlya pedig 5-6 tonna is lehet. Méreteit jól érzékelteti, hogy csak a füle elérheti a másfél méteres hosszúságot. Az újszülött afrikai elefánt súlya meghaladja az egy mázsát. Egy felnőtt afrikai elefánt napi 2 mázsányi növényt fogyaszt el és 2-300 liternyi vizet iszik meg. A víz miatt néha több száz kilométert is vándorol. Megművelt területeken óriási károkat képes okozni. Matriarchális családokban, csordákban él.

Vándoralbatrosz - A levegő legnagyobbja

VándoralbatroszA viharmadár-alakúak közé tartozó vándoralbatrosz szárnyának fesztávolsága elérheti a 360 centimétert is. Átlagos testhossza 1 m fölötti, súlya pedig 6-12 kg. Kisebb szigeteken költ. Fiókáinak felnevelése nagy odaadást kíván, hiszen azok akár egy évig is a fészekben maradhatnak. Érthető, ha csak minden második évben tojik egy-egy tojást.  A vándoralbatrosz költőhelyétől több száz kilométerre is eltávolodhat vitorlázva.
Többnyire éjszaka vadászik a felszín közelében úszó-lebegő halakra és tintahalakra.

 

Címkék: kék bálna legnagyobb állatok afrikai elefánt vándoralbatrosz

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://orangutan.blog.hu/api/trackback/id/tr645423648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása