HTML

Van-e élet az oráng_után?

Mosolyra derítenek a kutyák, macskák, papagájok és más 2, 4 vagy esetleg többlábúak? Netán a lábatlan jószágokban is el tudsz gyönyörködni? Akkor nézz körül ezeken az oldalakon, a Te örömödre (is) szemezgetek!

Friss topikok

Rajzfilmek, mesék, fotók által ismerjük őt, a mosómedvét. Bájos, szeretni való, vicces... Vajon valóban ilyen?

A mosómedve

timost.jpgÉszak-Amerika lakói nagyon jól ismerik a mosómedvét, hiszen ott őshonos. A városok növekedésével ezek a helyes kis állatkák beköltöztek az emberek közé. Parkokban, szeméttárolók környékén, lakásokban élnek - utóbbiakban háziállatként. Ragadozók, mégis sok mindent megesznek. Nem vetik meg a növényeket, magvakat és a szemetet sem - a kukák felborogatása rendszeres, de nem túl hasznos ténykedésük. Természetes környezetében éjszaka aktív a mosómedve. Az embert nem támadja, de ha veszélyben érzi magát, határozottan védekezik.

A mosómaci, mint háziállat

Nézd-mit-találtam-megtarthatom.jpegA mosómedvék elég jól kijönnek a gazdájukkal és a háziállatokkal is. Kicsi korukban valóban kedvesek, bájosak, jól szocializálhatók, de.. A hímek 2-3 éves koruk körül agresszívvé válhatnak. Az embert fajtársnak, ebből kifolyólag vetélytársnak tekintik. Elég komoly kárt okozhatnak a lakásban, tehát nem célszerű bezárva tartani őket.  A szabadba kijáró állatoknál más probléma is jelentkezik. Nem veszélyesek az emberre, azonban betegségeket terjeszthetnek (orsóférget, nyugat-nílusi vírust, veszettséget).

Az európai helyzet

Az első példányokat 1934-ben telepítették be Németországban egy vadasparkba. Később háziállatként tartott, illetve szőrméjükért tenyésztett mosómedvék szabadultak ki. Az eredmény: Németországban ma megközelítőleg 500 ezer egyed él és terjeszkedik más országok felé.
A mosómedvék tartása nem egyszerű feladat. Az ivarérett példányokat gyakran szabadon engedik gazdáik. Az egyetlen magyarországi menhely, amely befogadhatná őket, telített, ezért nem meglepő, hogy nálunk is láttak már szabadon élő példányokat. A védett fajok érdekében - a németországi esetből okulva - háziállatként való tartásukat, tenyésztésüket 2010-ben megtiltották. A már meglévő mosómedvék engedéllyel tovább tarthatók.

A címben elhangzott kérdésre tehát a válasz a fentiek alapján: Nem, Kicsim, nem szabad!

Címkék: mosómedve

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://orangutan.blog.hu/api/trackback/id/tr515071490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása