HTML

Van-e élet az oráng_után?

Mosolyra derítenek a kutyák, macskák, papagájok és más 2, 4 vagy esetleg többlábúak? Netán a lábatlan jószágokban is el tudsz gyönyörködni? Akkor nézz körül ezeken az oldalakon, a Te örömödre (is) szemezgetek!

Friss topikok

A közhiedelem szerint e két állat ősi ellensége egymásnak. A filmekben és a rajzfilmekben a kutya kergeti a macskát, utóbbi pedig - okosabb lévén - túljár ellensége eszén. Vajon valóban ez az igazság? Sokan állítják, hogy éppen ellenkezőleg. Két kedvencünk remekül érzi magát egymás társaságában.

kutya-macska01.jpg

Kommunikációs problémák?

kutya-macska-baratsag.jpgTény, hogy ha összeengedünk két felnőtt állatot, azok nem fogják kitörő örömmel üdvözölni egymást. Többnyire mi emberek is sokáig bizalmatlanok vagyunk még egy másik emberrel szemben is. Hosszú időbe kerül, amíg a barátság kialakul. Nincs ez másképp az állatoknál sem. Ráadásul ők nem is beszélgethetnek egymással a szavak nyelvén. A szagok, hangok, az érintés segíthet elfogadniuk egymást, ugyanakkor a testbeszéd az ismerkedés elején inkább problémát okoz. A cica idegesen mozgatja jobbra-balra a farkát, a kutya válaszul csóválja a magáét, hiszen illik viszonozni a barátságos üdvözlést. A macska ettől még feszültebb lesz és vagy lekever egy pofon újdonsült társának vagy elmenekül. Ebünk vérében benne van az üldözési hajlam, tehát ha a cica fut, ő utána veti magát. A mozdulattól megemelkedik az adrenalin szintje, feltámad benne a vadászösztön. Ez a történet nem jól végződik, pedig valójában nem haragudtak egymásra. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy mindketten területvédő ragadozók. Amelyik előbb volt otthon a házban, az betolakodónak, ellenfélnek érezheti a másikat. Hogy lehet ezeken a problémákon segíteni?

Kutya - macska barátság

kutya-macska02.jpgMivel mindkét állat tanulékony, a kommunikációs problémák elég könnyen áthidalhatók. A kutya megszokja, hogy a macskával összedughatja az orrát, de békén kell hagynia, ha az a farkát "csóválja". Ha megbarátkoznak, arról is leszokik ebünk, hogy utána vesse magát, amikor a cicának éppen futni támad kedve. Nagyon fontos, hogy elég időt adjunk nekik az ismerkedésre, az összeszokásra. Az a legjobb, ha kölyökkorban kerülnek össze. A macskánál 6 hónapos korig, a kutyánál egy éves korig tart a szocializáció legfogékonyabb időszaka. Ennél idősebb állatok nehezebben fogadják el egymást. Kevesebb problémával számolhatunk, ha a cica otthonunk régebbi lakója. Általában ő a dominánsabb, nehezebben barátkozó, ugyanakkor gyengébb fél. A kutya visszafogottabb, ha ismeretlen környezetbe kerül, mint ha a tulajdonának érzett területre betolakodóként lép az új családtag. Kevesebb a valószínűsége a támadásnak.
Ne felejtsük el, hogy mi sem vagyunk képesek bárkivel barátságot kötni! Igaz ez kedvenceinkre is. Ha napok, hetek alatt sem sikerül összeszoktatnunk őket, érdemesebb feladni, mint megvárni a tragédiát.

Címkék: kutya macska kutya-macska barátság

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://orangutan.blog.hu/api/trackback/id/tr725342503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása