HTML

Van-e élet az oráng_után?

Mosolyra derítenek a kutyák, macskák, papagájok és más 2, 4 vagy esetleg többlábúak? Netán a lábatlan jószágokban is el tudsz gyönyörködni? Akkor nézz körül ezeken az oldalakon, a Te örömödre (is) szemezgetek!

Friss topikok

...sok-sok évnek kellett eltelnie. Nem arra az időre gondolok, ami alatt, teszem azt, tavaly egy Új-Zélandon kifogott hal eljutott egy magyar család karácsonyi asztalára. Bár az is hosszú utazás lehetett, valószínűleg hármat sem kellett az uszonyos megérkezéséig lapozni a naptárban. Nem is azt szeretném elmesélni, mennyi idő kellett ahhoz, hogy egyáltalán létezzen karácsonyi asztal. A kérdés ennél összetettebb.

Halvacsora

Mikortól ehetünk halat karácsonykor?

Karácsonyi böjtMondhatnád most, hogy azóta, amióta ünnepeljük a karácsonyt, merthogy a hal ősi étel. Igazad is lenne, meg nem is. Karácsonyt ugyanis a 4. század óta ünneplünk (325. óta december 25-én), halat viszont régebb óta eszünk. Csakhogy ez az ünnep eredetileg keresztény ünnep, s mint tudjuk, a keresztény egyház mindig is szabályokat kényszerített tagjaira. Eleinte még voltak bőséges ünnepi vacsorák, amelyeken a hal is az asztalra kerülhetett, de aztán jött a szigorú karácsonyi böjt...
Bármilyen hihetetlen is, csak 1959. decemberében engedélyezte XXIII. János pápa, hogy a több mint  másfél ezer éves hagyományt megtörjék a katolikusok. Ekkortól a böjti napot már 23-án meg lehetett tartani, nem kellett 24-én éjfélig várni a gyomormegterhelő vacsorával. Teljes mértékben VI. Pál pápa szüntette meg a karácsonyi böjtöt 1966-ban.
Az igazán vallásos családok számára furcsa lett volna a szigorúan csak növényi étkekből álló ünnepi vacsora helyett egyből sült kolbászt feltálalni, a hal viszont addig is böjti eledelnek számított. Nem meglepő tehát, hogy szinte azonnal felkerült a karácsonyi étlapra.  Nem mellékesen a hal szimbolikus jelentéssel is bír: a keresztények számára egyrészt Jézust, másrészt a megtért embert jelképezi.
(Akkortájt persze már régen nem csak a mélyen vallásos keresztények ünnepelték a karácsonyt. A hal valószínűleg már jóval azelőtt "beúszott" a tányérunkra, mielőtt hivatalosan is engedélyezték azt számára.)

Mikortól ehetünk halat?

Folyami ingolaRövid válasz: Amióta az ember létezik.
Hosszú válasz: Mai ismereteink szerint mintegy hatszáz millió éve jelenthettek meg a halak legegyszerűbb ősei. Több száz millió évnek kellett eltelnie tehát ahhoz, hogy e jeles naptári napon, december 24-én sütve, főzve, párolva, töltve, salátaként vagy bármilyen más módon megtaláljuk asztalunkon.
Amikor leendő uszonyos vacsoránk legrégebbi elődei megjelentek az ősi vizekben, a Kárpátok egyes részeinek lemezei még nem találkoztak. A mai Magyarország területén még nem volt egybefüggő szárazföld, s nem léteztek szárazföldi állatok sem.
Az első gerinchúros állatok megjelenése mintegy 500-520 millió évvel ezelőttől bizonyítható. Ezek az úgynevezett "állkapocsnélküliek" nemigen hasonlítottak a mai halakra. Ugyanakkor, ha megnézzük mai képviselőiket, például a folyami ingolát, találunk közöttük hasonlóságot.
A valódi halak első osztálya mintegy 440 millió éve jelent meg. Ezek a már állkapoccsal rendelkező állatok, a "tüskés cápák" - melyeknek semmi közük a ma élő cápákhoz - röpke 200 millió év alatt ki is haltak. Akkorra azonban már bő 150 millió éve a Föld vizeiben úszkált a ma ismert halak többi őse is.
A csontos halak első fajai megközelítőleg 440-420 millió évvel ezelőtt fejlődtek ki. Korán megjelentek a porc- és csontszövettel is rendelkező, nagy méretű "vérteshalak", melyek a ma sem apró tokfélék és a kecsege ősei voltak. A ma élő legnagyobb tokféle, a viza akár 9 méteresre is megnőhet. Ebben az időszakban jelentek meg a sokáig már kihaltnak hitt bojtosúszójú halak is. E halak különlegessége, hogy sok kutató őket tartja a négylábú állatok, így az ember ősének is.
Mintegy 370 millió éve már cápauszony levest is kanalazhatna az ember, ha nem maradt volna le oly nagyon a filogenezissel. Ekkorra fejlődött ki ugyanis a porcos halak azon csoportja, mely a cápák, ráják és tengeri macskák ősének tekinthető.

Nagyjából 250 millió évvel ezelőtt a sugarasúszójú halak osztályában kifejlődtek a Teleostei-félék, a valódi csontoshalak. (Körülbelül ekkorra népesítették be teljesen a dinoszauruszok ősei is a Földet.) Ezután már csak 100 millió évre volt szükség a "modern csontoshalak", vagyis a ma élő csontoshalak közvetlen őseinek kialakulásához.

Az ember ősének fejlődése a feltételezések szerint mindössze 5-7 millió éve vált el az emberszabású majmok fejlődésétől. Ekkortól már valóban ehetett az ember halat, bár az első karácsonyi halvacsoráig még sok víznek kellett lefolynia a Dunán...

Ponty

Címkék: karácsony hal

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://orangutan.blog.hu/api/trackback/id/tr438150622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

átlátó 2015.12.10. 01:14:07

Hogy mikor és mivel élelmezem magam, nem karácsony függő. Elhatározás, majd kellő akarat kérdése. Csak szólok. :D
süti beállítások módosítása