HTML

Van-e élet az oráng_után?

Mosolyra derítenek a kutyák, macskák, papagájok és más 2, 4 vagy esetleg többlábúak? Netán a lábatlan jószágokban is el tudsz gyönyörködni? Akkor nézz körül ezeken az oldalakon, a Te örömödre (is) szemezgetek!

Friss topikok

Az ember hajlamos azt hinni, hogy a világ olyan, amilyennek ő látja. Az állatok vajon mit mondanának erre? A világ szürke vagy színes, homályos vagy részletgazdag, halvány fények játszanak csupán benne vagy bántóan fényes számukra? Mint látni fogjuk, ilyen is-olyan is.

ragadozoszemek.jpg

Rövidlátók és sasszeműek

rovidlatoeb.jpgAz állatok látása nagy mértékben összefügg életmódjukkal, környezetükkel.
A földigiliszta számára elegendő csupán a fény érzékelése. A halak egy része igen rövidlátó: csupán néhány centiméternyi távolságig éles a kép számukra. A tápláléknak a növényekről vagy az aljzatról való szedegetéséhez ennyi bőségesen elég is. A Dél-Amerikában élő négyszemű hal ugyanakkor képes élesen látni egyszerre a víz felett és a víz alatt is. Észreveheti egyidejűleg a rá vadászó madarakat és a vízben úszó táplálékállatokat is. Nevével ellentétben csupán két szeme van, de azok speciálisan osztottak.
A ragadozó madarak szeme megközelítőleg hétszer élesebb az emberénél, de a sáskarákok még náluk is élesebben látnak.

Térlátás

papaszemes_maki.jpgAz életmód meghatározza a térlátást is. A növényevők szeme a fej két oldalán helyezkedik el, ezáltal akkor is észrevehetik a ragadozót, ha az a hátuk mögül közelít. Nagy teret látnak a világból - csekély térlátással. A ragadozók szemei egymás mellett helyezkednek el, ezért a két szem látótere közt nagy az átfedés. Térlátásuk kiváló, azonban kisebb teret látnak egyszerre. A baglyok tökélyre vitték a térlátást, de azon az áron, hogy fejüket kell forgatni, ha többet szeretnének látni - a szemük ugyanis nem mozog.
A fákon élő állatok előretekintő szemei szintén a térlátást szolgálják. Enélkül nehéz lenne biztonságosan mozogni az ágak közt.

Színes világ

pillangok.jpgAz állatok gyakran más színben látják a világot és nem csak átvitt értelemben. A méhek számára például más árnyalatokban tündökölnek a virágok, mint amilyennek mi látjuk őket. Nem érzékelik azok vörös színét, ugyanakkor ultraibolya mintázatok rajzolódnak ki a szirmokon. A lepkék is másképp látják egymást, mint a külvilág és ezt nem csak a szerelem teszi.
Az éjszakai állatoknak nincs különösebb szüksége színek látására, míg a nappal tevékenykedők számára nagy segítséget jelent. Az aljnövényzetben mozgó zsákmányt könnyebb észrevennie a sasnak, ha színesben látja. A főemlősök is első pillantásra észreveszik így, ha már érett a gyümölcs.
A kétéltűek a zöldre érzékenyebbek, míg a kutyák számára a zöld szín ismeretlen - csupán a kék és sárga színt érzékelik. A macskák szintén csak e két színt és azok árnyalatait látják.
A sáskarákok szemében többféle színérzékelő sejt található, mint az emberében. Kontrasztosabban látják a környezetüket és észreveszik az átlátszó élőlényeket is.

Címkék: szem látás térlátás

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://orangutan.blog.hu/api/trackback/id/tr575306365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása