HTML

Van-e élet az oráng_után?

Mosolyra derítenek a kutyák, macskák, papagájok és más 2, 4 vagy esetleg többlábúak? Netán a lábatlan jószágokban is el tudsz gyönyörködni? Akkor nézz körül ezeken az oldalakon, a Te örömödre (is) szemezgetek!

Friss topikok

Egy régi teória szerint a kutyák "valódi" korát úgy lehet megbecsülni, hogy években mért korukat megszorozzuk héttel. Eszerint az elmélet szerint az egy éves kutyának a hét éves gyermek fejlettségi szintjén kellene lennie. Valamennyien tudjuk, hogy ez nem így van. Nézzük meg, miért terjedhetett el mégis ez a teória és mi lehet az igazság!

dog-breed-pictures.jpg

Honnan ered a feltételezés?


Az átlagos emberi élettartam 70-80 év, míg az átlagos kutyaélettartam 10-12 év. Egyszerű matematikai számítás eredményezi tehát a "hét az egyhez szabályt". Ha egy "átlagos" kutyát megnézünk, az tíz évesen már valóban olyannak tűnik, mint egy 70 éves ember. Gyakran nehezen mozog, a fogai romlanak, kihullanak, itt-ott fehér szőrök jelennek meg rajta - öregszik.

little-dog-big-dog.jpgÁltalános szabálynak vehetjük, hogy minél nagyobb testű egy emlősfaj, annál lassabban öregszik. Az egészen apró fajoknak igen gyors az anyagcseréje, átlagos élettartama pedig legfeljebb 2-3 év. Az elefánt átlagos élettartama 70-80 év, maximális élettartama pedig a feltételezések szerint a 150-200 évet is elérheti. Bármennyire furcsa is, az egyes fajokon belül ez a szabály már nem alkalmazható. Minél nagyobb testű például egy kutya, annál kevesebb a várható élettartama. Míg egy kis testű eb 16-18 évig is élhet, nagy testű fajtársa általában csak 10-12 évig.

Mi lehet az igazság?

dog-age-calculator.jpgHa figyelembe vesszük, hogy az egyes kutyafajták átlagos élettartama különböző, levonhatjuk a következtetést, hogy általános szabály nem létezik. A kutyák többsége egy éves kora körül már eléri az ivarérettséget, ez azonban nem azonos a "tenyészérettséggel". Utóbbi idejét a szukáknál a harmadik ivarzás idejére, a kanoknál pedig a 2. életév végére teszik. Az előbbiekből kiindulva a kutyák első életévét általában 15-21 emberi évvel tartják egyenlőnek, a másodikat kilenccel, a többi évet pedig öttel szorozzák. Egy egyéves kutya emberi években mérve lehet 15, de akár 21 éves is, a 10 éves kutya "valódi" életkora pedig éppúgy lehet 64 év, mint 70 év.

Címkék: kutya élettartam

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://orangutan.blog.hu/api/trackback/id/tr255099177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása